De Belangrijke Pluspunten van de Weegbree

Weegbree, je kent hem vast wel. Vaak piept hij tussen de stoeptegels omhoog of laat hij zich zien tussen het gras. Fanatiek wordt hij vervolgens verwijderd omdat mensen dit  “onkruid” niet wilen zien. Tijd om eens te kijken waarom weegbree geen vervelend onkruid is, maar een heel nuttig plantje!

Er zijn vele soorten, maar wij kennen hier vooral de smalle (Plantago lanceolata) en de grote weegbree (Plantago major). Over deze 2 ga ik het hieronder hebben.

Laten we eens kijken wat dit plantje allemaal kan.

Ten eerste zit het bomvol vitamine C, A en K, maar bevat het ook o.a. vitamine B (choline), ijzer, kalium en zink. Daarnaast hebben studies aangetoond dat weegbree zowel ontstekingsremmend als antibacterieel werkt. Dit zijn 2 hele belangrijke pluspunten van de weegbree. Het bevat allantoïne wat bacterien doodt en zowel de wondgenezing  als de groei van nieuwe huidcellen bevordert (het zit om die reden ook in veel gezichtproducten). De zaden van weegbree zijn slijmerig en werken licht laxerend.

Spijsvertering
Weegbree werkt erg goed op de slijmvliezen van de maag en darmen. Het vermindert ontstekingen en diarree. Het is ook nuttig als een ‘smeermiddel’ om vreemde voorwerpen er weer uit te krijgen. Denk aan de hond die  een stukje speelgoed heeft opgegeten, maar ook de kat die moeite heeft om die haarbal eruit te krijgen. Het zaad van de weegbree, genaamd het psylliumzaad, wordt gebruikt bij paarden met zandkoliek. Het gebruiken van psylliumzaad is een goedkoper alternatief dan Sand Clear. Deze zaden komen vaak van een andere soort genaamd de Plantago ovata.

Urinewegen
Weegbree samen met heemst is bijzonder nuttig bij katten die last hebben van de blaasgruis of andere urinewegproblemen. De heemst zorgt voor extra smeermiddel om het gruis naar buiten te voeren, terwijl de weegbree (samen met zijn smeermiddel functie) de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen in kan zetten.

Luchtwegen
Ook hier kan weegbree pijnlijke ontstoken bronchiën verzachten, zoals bij kennelhoest bij de hond of chronische bronchitis bij de kat. Europees onderzoek ondersteunt het gebruik van weegbree bij de behandeling van bronchitis, keelpijn of verkoudheden in mensen.

Insectenbeten en kleine verwondingen
Kleine sneetjes kunnen prima met weegbree behandeld worden, maar het wordt ook gebruikt in bij veel huidproblemen zoals eczeem, roos, zonnebrand en insectenbeten. Weegbree werkt bloedstelpend, desinfecterend en herstelt het weefsel.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ben deze zomer al meerdere keren gestoken door muggen. Zodra je weer zo’n vervelend jeukend bultje ontdekt, ga je naar buiten en zoek je de weegbree. Pluk het verse kruid, ‘versnipper’ het wat zodat er wat sap uit komt en wrijf met de plant over de plek waar je gestoken bent. Je voelt het verschil! Als extra ondersteuning kan een druppel pure lavendelolie je helemaal doen vergeten dat je gestoken bent. Dit werkt ook voor onze dieren. Honden en paarden kunnen hier veel verlichting uit halen. Bij kat en konijn gebruiken we wel de weegbree, maar niet de lavendelolie! Dit kan gevaarlijk zijn.

Ook bij eczeemklachten of kleine sneetjes kun je verse weegbree over de aangedane plek wrijven. Je kunt natuurlijk ook wat weegbreesap maken.

Vers weegbree sap

Je hebt nodig:

  • Verse weegbree
  • Een blender
  • Een beetje warm water

Doe de hele plant in de blender en voeg wat warm water toe. Probeer een beetje uit hoeveel water je moet gebruiken, maar veel is er vaak niet voor nodig. Laat de blender zijn werk doen en voila: Vers weegbreesap is een feit! Je kunt dit maximaal 2 weken afgedekt in de koelkast bewaren.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar als een dier of mens grote hoeveelheden weegbree consumeert, kan er diarree optreden, uitslag op de huid of andere allergische reacties. Probeer eerst een beetje weegbree uit op de huid van je dier, voordat je het hem/haar te eten geeft en gebruik het het liefst natuurlijk onder begeleiding van een deskundig iemand.