Paardebloem, een veelzijdig kruid

websiteDe alom bekende paardebloem ( Taraxacum officinale). Dit veel voorkomende kruid wordt soms geliefd, maar nog meer betrapt, bestreden of genegeerd. Toch wil ik de paardenbloem er vandaag uitlichten. Het is  namelijk een verrassend veelzijdig kruid en het is 1 van de meest complete planten op aarde. 1 kopje verse paardebloem bladeren levert anderhalf keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A op , 20% eiwitten (2x zoveel als spinazie), vitamine C,  K, D en B- complex, ijzer, mangaan fosfor en heel veel kalium. Dit alles zit in een vorm die door het lichaam gemakkelijk kan worden opgenomen.

Paardebloem kan voor een aantal zaken gebruikt worden. Ik zet er hier een paar op een rijtje:

1. Diureticum ofwel vochtafdrijver
Een erg bekende werking is de vochtafdrijving. Hierdoor kan het ondersteunend gebruikt worden bij verscillende aandoeningen waaronder nierstenen. Het wordt wel eens vergeleken met het reguliere medicijn Furosemide. Een extra voordeel van paardebloem is dat het, naast het afdrijven van vocht, ook voorziet in vervangende mineralen als kalium.

2. Spijsvertering
Paardebloem bevat bitterstoffen die de uitscheiding van de spijsverteringsorganen bevordert. Het is een nuttig kruid bij een slechte eetlust (men moet eerst duidelijk onderzoeken waar de slechte eetlust vandaan komt), bij een geïrriteerde maag of bij spijsverteringsstoornissen in het algemeen. Het bevordert ook het beter opnemen van de voedingsstoffen.

3. Lever
Het ondersteunt de lever (net zoals Mariadistel). Een extra voordeel is dat het de lever niet verder irriteert bij een bestaande leverontsteking.

4. Algemeen
Paardebloem heeft verder een gunstige beïnvloeding van de algemene stofwisseling en van de celfunctie, het vermeerdert de ademhalingscapaciteit van de bloedcellen en van de weefsels. Verder is er een bloedzuiverende werking. Door deze eigenschappen is het goed toepasbaar bij artrose of chronisch eczeem.

Waarschuwing: men mag nooit zomaar gaan experimenteren met kruiden bij een dier, zeker niet bij ernstige klachten. Noch mag men niet zomaar stoppen met reguliere medicatie. Neem altijd contact op met een dierenarts of een therapeut.