Nux Vomica nader bekeken

website nuxNux vomica (Nux v.) is een belangrijk spijsverteringsmiddel. Het Nux v. type is hyperactief, snel gestimuleerd, heeft temperament en is “geobsedeerd” door voedsel, waardoor het immuunsysteem wordt overvraagd. De menselijke variant van Nux v. wil nog wel eens teveel drank en drugs nuttigen.

Net zoals een persoon een kater kan krijgen van overeten of teveel alcohol, zo kan een dier wat Nux v. nodig heeft geïrriteerd raken omdat ze zich niet goed voelen. Ze zijn ook gevoelig voor geluiden, licht en/of geuren.

Nux v. is nuttig in zowel acute als chronische situaties. Bij de acute situaties denk je aan dieren die de vuilnis hebben geplunderd, bedorven eten hebben gehad of iets van straat hebben gegeten en daardoor ziek worden. Deze dieren ontwikkelen diarree en zullen gaan persen op de ontlasting, maar er komt niet veel ontlasting uit. Er kan ook braken voorkomen of kokhalzen, waarna het dier zich beter voelt. Voor acute situaties is Nux v. effectief om de diarree en het braken te stoppen.

In chronische situaties heeft een dier ook spijsverteringsproblemen en kan gevoelig zijn voor veranderingen in het voer.  Vaak hebben deze dieren al veel reguliere medicatie gehad. Nux v. helpt het lichaam om de medicijnresten kwijt te raken en zich te ontgiften. Daarnaast kan Nux v. helpen bij constipatie.

Als Nux v. nodig is, worden klachten beter met rust en vasten. Ze verbeteren ook bij vochtig weer en in het donker (‘s nachts heeft een dier beduidend minder klachten). Dieren voelen zich vaak het slechtst in de ochtend, bij stress, teveel eten/overeten, aanraking, geluid en in droog weer en koude lucht.

Complementaire middelen van Nux v. zijn o.a. Sulphur en Sepia. In acute situaties kan Arsenicum album in plaats van Nux v. gekozen worden als de ontlasting waterig is en als het dier veel dorst heeft. Nux v. is vaak effectiever als het in de avond gegeven wordt.