Maak je eigen kruidenolie

kruidenolie
Je hebt nodig:
 1. Gedroogde kruiden. Ik neem als voorbeeld op de foto’s de biologische salie die ik gekocht heb in een reformzaak.
 2. Een schone pot met deksel, zoals een jampot.
 3. Een plantaardige olie, zoals een goede kwaliteit olijfolie  (extra virgin), amandelolie of zonnebloemolie. Olijfolie heeft de voorkeur, omdat deze olie stabiel is en niet snel ‘rans’ wordt. Rans worden is het bederven van vet.
 4. Een zeef of vergiet met een kaasdoek. Een kaasdoek werkt het beste en kun je online kopen, of bij een stoffenwinkel bij jouw in de buurt. Kun of wil je geen kaasdoek bemachtigen, gebruik dan een katoenen doek zoals een theedoek.
 5. Een schone donkere fles om de gewonnen olie in te bewaren.
Hoe gaan we te werk?
 • Vul de pot met de kruiden waarbij je wat ruimte overlaat in de pot.

olie 002

 • Giet hier vervolgens de plantaardige olie over totdat de olie ruim boven de kruiden uitkomt. Zorg ervoor dat de kruiden goed in de olie staan; ze mogen er niet bovenuit steken.
 • Roer door de pot om alle bubbels die nog tussen de kruiden zit eruit te halen. Doe vervolgens de deksel erop. In plaats van de deksel kun je ook een doek gebruiken wat je op zijn plaats houdt met een elastiek, zoals je hieronder op de rechterfoto kan zien.

olie2 001       oliedeksel

 • De pot kun je op een warme plaats zetten zoals voor het raam. Het is wel aan te raden een plek te kiezen waar de temperatuursverschillen niet te hoog zijn, omdat dit condensatie in de hand werkt. Bij ramen kan het ‘s nachts in sommige huizen te koud worden. Zet de pot in dat geval ‘s nachts van het raam weg.
 • Je kunt overwegen de pot te bedekken met een doek, zodat deze niet blootgesteld wordt aan het zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de olie minder snel bederft.
 • Roer in de eerste 2 weken elke dag in de pot met een houten spatel of een houten stokje. Als je de deksel gebruikt, kun je ook de pot schudden. Controleer meteen of de kruiden nog goed bedekt worden door de olie. Als er kruiden bovenuit steken kan er schimmel ontstaan. Duw met een  schone spatel of stok de kruiden nog eens extra onder de olie.
 • Na deze 2 weken hoef je niet meer elke dag te roeren of te schudden, maar doe je dit nog zo’n 2 á 3 keer per week. Laat het verder rustig inwerken en kijk regelmatig of alles er nog goed uitziet (of je geen schimmel of andere ongewenste zaken ziet). Ruik ook eens of alles nog goed ruikt.
 • In totaal moet je de pot minimaal 4 weken laten staan. Ikzelf laat het meestal 6 weken staan, omdat na 6 weken de werkzame stoffen van het kruid nog beter door de olie zijn opgenomen.
 • Na  deze 4 tot 6 weken kun je de olie gaan zeven. Neem hiervoor een zeef of een vergiet waarin je een kaasdoek legt.
 • Zet  dit op een schone pan, pot of fles waarin je de olie op kan vangen. Giet de olie uit de pot en laat het door het kaasdoek druppen.

olie

 • Wring nog even zachtjes de overige olie uit de kruiden die in het kaasdoek zijn achtergebleven.

Et Voila:

olie2

Je eigen kruidenolie!

Je olie bewaar je in een fles van donker glas op een koele droge plaats en is ongeveer 1 jaar houdbaar.