Wat kun je doen aan haarballen bij je kat?

website 306582742_a3001a4313_zHaarballen kunnen soms grote problemen geven. De technische term hiervoor is trichobezoar wat zoveel betekent als een massa wat voorkomt in de maag of in de darmen door het inslikken van haar. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

1. Een papje maken van deze middelen.
Maak een papje van (rauwe) havermout, honing en olijfolie en geef hier 1 á 2 theelepels van als je kat last heeft. Dit zorgt ervoor dat de haarballen beter door het spijsverteringssysteem komen. Bij regelmatige haarballen kun je dit 2 á 3 x per week geven.

Wil je kat niets hebben van deze mix, dan kun je ook een halve theelepel olijfolie door het voer doen. Hierdoor “glijden” de haren ook wat makkelijker door naar buiten.

2. Vezel.
Extra vezel geven werkt ook. De extra vezels nemen de haren mee op hun weg naar buiten. 1 van de middelen die je hiervoor kunt gebruiken is pompoen uit blik (zonder extra toevoegingen). De pompoen bevat veel vezels en de meeste katten vinden de smaak lekker.  Maak kleine porties van 1 theelepel en vries deze in in een bak voor ijsblokjes. Geef hiervan 1 á 2 x per week een klein blokje door het voer of geef het als iets extra’s.

3. Kammen.
En natuurlijk is regelmatig kammen of borstelen aan te raden. Alles wat je verwijderd kan niet meer in de maag en darmen van je kat terecht komen.

3 Reacties

 1. Ik dacht, dat papje krijg ik er nooit in, maar mijn kat eet het toch op. Ik heb het gegeven toen hij weer zo’n raar geluid maakte. Dan heeft hij meestal last van een haarbal, dus goed moment om het uit te proberen. Hij heeft duidelijk minder last, maar maakt soms nog wel het geluid (het is wel 70% minder moet ik zeggen). Moet ik dan ook die vezel erbij geven?

  1. Triple Animal Triple Animal

   Hoi Lies,

   Ja, je kunt de 2e optie erbij gebruiken en hem extra vezel gevel. En vergeet ook niet om regelmatig te kammen. Succes!

   1. Dankjewel voor de snelle reactie. Ik ga het erbij geven.

Comments are closed.