Vitamine C voor de hond

istock_000012289726xsmallExtra vitamine C kan nuttig zijn
Honden maken zelf vitamine C aan in de lever. Deze vitamine is dus voor honden niet essentieel (ze hoeven het niet met de voeding binnen te krijgen), zoals dat voor ons mensen wel het geval is. Wij zijn een van de weinige dieren die het niet zelf aan kunnen maken, samen met o.a. primaten en cavia’s. Toch kan een toevoeging in enkele gevallen nuttig zijn.

Waarom toevoegen als ze het zelf aan kunnen maken?
De gemiddelde hond produceert zo’n 36 mg vitamine C per dag per kilo lichaamsgewicht. Echter kan bij stress (zowel fysiek als mentaal) of sommige lichamelijke ziektes de vitamine C snel opraken. Hierdoor ontstaat er een tekort en kan het nuttig zijn te supplementeren. Dit resulteert in het sneller herstellen van de ziekte of stress (wetenschappers kunnen zelfs zien aan de hoogte van het level van vitamine C in het bloed in welke mate de hond stress ervaart).

Ook kunnen oudere honden gebaat zijn bij deze vitamine, omdat hun aanmaak soms minder wordt naarmate ze ouder worden. In deze gevallen kan het dus nuttig zijn je hond een extra steuntje te geven met deze vitamine. Ga hier echter nooit zelf mee dokteren, maar raadpleeg een natuurgeneeskundige.