Probiotica voor dieren

website media_xl_781784Wat zijn probiotica?
Roy Fuller introduceerde in 1989 een defintie voor  probiotica wat sindsdien veel gebruikt wordt om probiotica uit te leggen. Hij stelde: “Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement,  dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren”.  Het is dus eigenlijk een voedingssupplement met levende  micro-organismen (in de meeste gevallen bacteriën) die de gezondheid van de darm verbeteren.

Hoe werkt het?
Probiotica werken op 3 manieren:

  1. Ze verstevigen het slijmvlies van de darm. Hierdoor wordt voorkomen dat ziekteverwekkers doorgelaten kunnen worden.
  2. Ze versterken het immuunsysteem aan de binnenzijde van de darm. We kennen allemaal wel het verhaal dat een groot gedeelte van het immuunsysteem in de darmen zit. Een goede darmgezondheid is daardoor essentieel voor een goed werkend immuunsysteem.
  3. Probiotica verdringen de ziekmakende bacteriën. Er zijn maar een aantal beschikbare plaatsen voor bacteriën om zich te vestigen in de darm. Probiotica bezetten deze plaatsen, zodat de ziekmakende bacteriën hier niet meer kunnen vestigen. Dit wordt ook wel kolonisatie genoemd.

Wanneer toepasbaar

  • Bij acute en chronische diarree.
  • Tijdens een antibioticum kuur. Antibiotica dood ook de goede bacteriën in de darm. Door het geven van probiotica kan men de goede bacteriën enigszins in stand houden. Na de antibioticum kuur zal de probiotica ook nog zeker een week doorgegeven moeten worden.
  • Bij een verlaagde weerstand (kwakkelen) of infecties.
  • Bij huidproblemen.

Prebiotica, niet hetzelfde als probiotica
G. Gibson en M. Roberfroid (1995) noemen prebiotica niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën (de probiotica) in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.

Prebiotica maken dus het klimaat in de darmen gunstig voor de goede bacteriën doordat ze o.a. voorzien in voeding voor deze bacteriën. Vaak worden de zogenaamde fructo-oligosaccharide (FOS) gebruikt als prebiotica.

Is er verschil in producten?
Jazeker! Er is een groot verschil in kwaliteit van de probiotica die aangeboden worden op de markt.

Het lijkt een open deur, maar van belang is dat de juiste soort bacteriën gekozen worden. Daarnaast is de mate van hechting van deze bacteriën aan het darmslijmvlies belangrijk. Hoe minder hechting, hoe meer kans dat ze weer gewoon met de ontlasting naar buiten komen. Ook moet de kwaliteit (en daarmee de levensvatbaarheid ) van het probioticum voldoende zijn. Hierdoor zijn de bacteriën vitaal en kunnen ze tegen een stootje.

Welke producten zijn goed?
Natren © heeft een goede zuivere kwaliteit probiotica voor dieren. Deze producten zijn ontwikkeld op basis van 10 jaar uitgebreide ervaring in de behandeling van grote dieren (in de VS) en kleine dieren (in Europa) met probiotica.

Ze hebben 3 producten die samengesteld zijn voor hond, kat en paard genaamd CanineDophilus (hond), FelineDophilus (kat) en EquiFlora (paard).

Verder heeft Protexin © ook kwalitatief goede producten. Protexin © heeft, als 1 van de weinige, ook producten voor konijnen.

1 Reactie

  1. Probiotica heeft bij onze kat goed geholpen bij een steeds terugkerende niesziekte!

Comments are closed.