Waarom katten op kattenkruid reageren

kat in kattenkruidHeb je je wel eens afgevraagd wat ervoor zorgt dat katten zo sterk reageren op kattenkruid?

Kattenkruid behoort tot de de Lamiaceae, ofwel de lipbloemenfamilie  De latijnse naam is Nepeta cataria, niet te verwarren met Valeriaan ( Valeriana officinalis) wat ook wel eens als “kattenkruid” aangemerkt wordt. Kattenkruid kan witte, blauwe, roze of lila bloemetjes hebben. Het is een kruid wat nature voorkomt in Europa, Afrika en Azië  en is geïmporteerd naar Amerika, waar het nu groeit in o.a. Noord-Amerika.

Het is de stof  nepetalactone in het kruid dat de reactie opwekt.
De reactie die katten op dit kruid hebben wordt omschreven als een soort “euforische toestand”, vergelijkbaar met hoe mensen reageren op halicugene drugs. Maar wees gerust: kattenkruid is niet schadelijk of verslavend voor katten.

De reactie van je kat hangt af van het feit of hij er alleen maar aan ruikt of het opeet. Het ruiken van kattenkruid produceert meestal het euforische effect, terwijl het eten van kattenkruid juist een kalmerende werking heeft.

Niet alle katten reageren op kattenkruid.
Er wordt geschat dat zo’n 50 tot 75% van de katten een reactie hebben op het kruid. De gevoeligheid voor de stof nepetalactone lijkt genetisch bepaald te zijn. Veel katten in Australie zijn niet gevoelig voor kattenkruid en hele jonge kittens en oude katten zullen ook minder snel reageren op dit kruid.

Maar als ze reageren…
Als katten gevoelig zijn voor de nepetalactone is de reactie opmerkelijk te noemen. Ze kunnen zich ertegen wrijven, erin gaan rollen, er met de poten naar gaan slaan of  het kruid versnipperen. Sommige gaan miauwen, spinnen, grommen, kwijlen of worden gewoonweg even “gek” voor een paar minuten. Meestal is het daarna klaar en wandelen ze weg van het kruid. Een paar uur later kan het feest weer helemaal opnieuw beginnen.

kat en kruid

Het kan gebruikt worden om je kat de krabpaal te leren gebruiken.
Kattenkruid kan gebruikt worden om je kat de krabpaal te laten gebruiken door de geur ervan op de krabpaal te smeren. Daarnaast kan het ook de nodige beweging geven aan de kat!

Het kan een tegenovergesteld effect hebben.
Soms maak het kruid katten juist agressiever. In huishoudens met meer katten is het daarom verstandig om per kat de individuele reactie te testen om eventuele gevechten te voorkomen.

Kattenkruid is een effectieve afweerder van muggen en vlooien, maar……
Wetenschappers hebben ontdekt dat nepetalactone effectief is tegen vliegen, muggen en termieten. Het schijnt 10 x effectiever te zijn dan DEET. Jammer genoeg verliest de stof haar werking wanneer het op de huid wordt aangebracht. Wil je weten welke natuurlijke en veilige methode je wel bij katten kunt gebruiken? Er komt een nieuw e-book aan: Natuurlijke Vlooienbestrijding bij de Kat. Je kunt nog beperkt gratis proeflezen!