Het misverstand over Bach Rescue Remedy


 

 

 

 

 

Veel honden- en katteneigenaren kennen de Bach Rescue Remedy. Het middel kom je vaak tegen en wordt zeer regelmatig aangeraden bij  een veelvoud aan problemen….en daar gaat het mis. Ja, je leest het goed! Daar gaat het mis.

Laat ik dit dit even verder uitleggen.

De Bach Rescue Remedy is een samengesteld middel bestaande uit een aantal bloesems:

  • Cherry Plum: om kalm te blijven in momenten van radeloosheid of wanhoop.
  • Clematis: om te bewustzijnsverlies te voorkomen en helder te blijven.
  • Impatiens: om opwinding en prikkelbaarheid te verminderen.
  • Rock Rose: tegen paniek en schrik.
  • Star of Bethlehem: helpt bij het verwerken van trauma’s.

De Bach Rescue Remedy is een prachtig middel, maar vooral bruikbaar bij  plotselinge gebeurtenissen. Denk hierbij aan een hond die aangevallen wordt door een andere hond, een kat die eenmalig erg schrikt van een harde klap, een dier wat een ongeluk heeft gehad.

Het herstelt de onbalans die ontstaat bij zo’n plotselinge gebeurtenis. In die zin kun je het zien als een symptomatische oplossing voor het probleem wat op dat moment angst of schrik heeft veroorzaakt.

Maar als je een hond of kat hebt die regelmatig bang is voor bepaalde dingen, zoals een hond die bang is voor andere honden of een kat die bang is voor bezoek, dan is het veel beter om remedies uit te zoeken die speciaal voor jouw dier van toepassing zijn.

Voor een goed resultaat is het van belang om een remedie te geven die past bij de klachten en het karakter van je dier. We noemen dit ook wel een constitutionele remedie. Deze constitutionele remedies werken het beste bij structurele problemen. Houd dus in gedachten dat als de Rescue Remedy niet werkt, het middel misschien wel verkeerd is ingezet.

De Bach familie is veel groter dan alleen de Rescue Remedy. Er zijn nog veel meer remedies die allen hun eigen beschrijving en kenmerken hebben. In totaal zijn er 38 stuks (de Rescue Remedy is de 39e)  met  allemaal met hun eigen kenmerken. Met deze 38 remedies kun je wel 15 miljoen verschillende mixen maken! En deze mixen zijn niet alleen maar te gebruiken bij angst. Bach bloesems kun je ook inzetten bij andere gedragsproblemen zoals agressie.

Volg dus niet zomaar de aanwijzingen op die je hoort op een forum, bij de dierenwinkel of van de buurvrouw, maar ga na of de Rescue Remedy wel past bij de situatie van jouw dier.

Wil je deskundig advies hierover, contacteer dan een natuurgeneeskundige voor dieren die een opleiding op hbo niveau heeft gevolgd. Je kunt enkele vinden op www.bcnd.nl. Zij hebben een gedegen kennis over de Bach bloesems om je te voorzien van de juiste informatie en kunnen je desgewenst ook een passende mix samenstellen.